Navnet Sejs kan spores tilbage til 1654, hvor det skrives Seyse. Senere – i 1755 – skrives det Seys. Hvad navnet betyder vides ikke med sikkerhed. Men ifølge H. Illum Petersen, der har skrevet bogen om Linå Sogns historie, har gamle folk i Sejs fortalt, at der i gamle dage nede ved søen lå nogle gamle huse, 6 i alt, og da talordet seks udtales “sejs” på jysk, blev det til navneordet Sejs. Forklaringen kan ikke bekræftes; men det er da en god historie…

Dengang var det ikke en by – ikke engang en landsby. Området bestod af skov og kratbevoksede hedestrækninger, som blev kaldt Sønder Hede af bønderne i Hårup og Linå. På området lod de heste og kreaturer gå løs – kun bevogtet af en hyrde. Den del af heden, som blev brugt af gårdene i Hårup, blev kaldt Hårup-Sejs, og den del, som blev brugt af gårdene i Linå, blev kaldt Linå-Sejs. I dag kan vi finde relationen til den tid i matrikel-numrene. Hvis en grund f.eks. benævnes “matr.nr. 5 en Hårup By” viser det, at den ligger i det vestlige område, som blev brugt af bønderne i Hårup. Tilsvarende gælder det østlige område, som blev brugt af bønderne i Linå.

Svejbæk får først navn, da jernbanen og holdepladsen etableres i 1872, hvor holdepladsen får navn efter Svejbæk Huse” – nogle få huse på den anden side af snævringen. Navnet har formentlig forbindelse til den lille bæk i området, der forgrener sig i to.

Og hvor går så grænsen mellem Sejs og Svejbæk? Ja, det spørgsmål har i tidens løb været genstand for godmodige diskussioner mellem de beboere, der følte sig henført til det ene eller det andet område. I mange år var det den almindelige opfattelse, at Sejs omfattede Hårup-numrene og Svejbæk Linå-numrene fra matrikel-kortet. Men det har ikke forhindret, at eksempelvis beboere på Tyttebærvej på ét tidspunkt har fået oplyst, at de boede i Svejbæk, og på et andet, at de boede i Sejs.

I dag kalder vi som bekendt området “Sejs-Svejbæk”. Denne løsning på “striden” blev fundet, da motorvejen blev bygget. Vejdirektoratet ville helst nøjes med ét skilt til vores lokalområde. Og både Silkeborg kommune og Sejs-Svejbæk Lokalråd accepterer i 2015 fællesbetegnelsen Sejs-Svejbæk. Dette er efterfølgende godkendt i Stednavneudvalget, og Silkeborg kommune har fastlagt, at grænsen mellem de to områder går ved Sejs Søvej, Julsøvej og Borgdalsvej.